Iz pretpristupnih fondova Evropske unije finansira se projekat „Ukusi i mirisi Deliblatske peščare“, koji se realizuje u okviru rumunsko-srpske prekogranične saradnje. Cilj ovog projekta je da se sa partnerskom organizacijom „Euroland Banat“ iz Rešice uradi identifikacija lokalne hrane i pića, koja se pripremaju na tradicionalni način i koji uz sertifikat zdrave hrane mogu biti brendirani za inotržište. Proizvodi kao što su med, vino, rakija, slatko i drugi, posle realizacije projekta trebalo bi da postignu dodatnu vrednost baziranu na geografskom poreklu i visokom kvalitetu. Na konferenciji koja je pre nekoliko dana u organizaciji alibunarske opštine organizovana na izletištu Devojački bunar predstavljeni su dosadašnji rezultati i planirane aktivnosti prekogranične saradnje Srbije i Rumunije, te je saopšteno da je većina posla iz projekta završeno. Saopšteno je da u oktobru predstoji održavanje jednog narodnog vašara na kome će o pomenutim proizvodima proverene rezultate analiza dati i nadležni instituti, kako bi se izdvojio brend i sačuvala tradicija.
Iz pretpristupnih fondova Evropske unije finansira se projekat „Ukusi i mirisi Deliblatske peščare“, koji se realizuje u okviru rumunsko-srpske prekogranične saradnje.
Cilj ovog projekta je da se sa partnerskom organizacijom „Euroland Banat“ iz Rešice uradi identifikacija lokalne hrane i pića, koja se pripremaju na tradicionalni način i koji uz sertifikat zdrave hrane mogu biti brendirani za inotržište.
Proizvodi kao što su med, vino, rakija, slatko i drugi, posle realizacije projekta trebalo bi da postignu dodatnu vrednost baziranu na geografskom poreklu i visokom kvalitetu. Na konferenciji koja je pre nekoliko dana u organizaciji alibunarske opštine organizovana na izletištu Devojački bunar predstavljeni su dosadašnji rezultati i planirane aktivnosti prekogranične saradnje Srbije i Rumunije, te je saopšteno da je većina posla iz projekta završeno. Saopšteno je da u oktobru predstoji održavanje jednog narodnog vašara na kome će o pomenutim proizvodima proverene rezultate analiza dati i nadležni instituti, kako bi se izdvojio brend i sačuvala tradicija.
Učesnici su istakli i da je Deliblatska peščara kao rezervat prirode od davnina područje gde se stvaraju ekološki čisti proizvodi, koji bi uz pravu prezentaciju brzo našli put do probirljive evropske trpeze.